Garázs

Tiszta garázs = Biztonságos garázs

Mi a helyzet a garázsokkal? Egy garázs már nem csak a klasszikus feladatát látja el manapság. Az autót is biztonságban tudja az ember, és az időjárás viszontagságaitól is védve van így járművünk. Emellett a garázst tárolónak is használjuk. Hogy mik férnek be egy garázsba? Szinte minden!

Fűnyíró, kerti bútorok, gyerekjátékok, napernyő, a család bringaparkja, ásók, gereblyék és még sorolhatnám. Nincs gond azzal, hogy a garázst is tárolásra használjuk, de csak akkor, ha nem esünk át a ló túloldalára.

Akinek garázsa van, az már biztos, hogy volt olyan szituációban, amikor egy kalapácsért indult, de meg kellett küzdenie a halmokban álló dolgok hegyeivel, és akkor is csak úgy jutott el a célszerszámért, hogy utána újra egymásra kellett pakolni a már rég elfedett dolgokat.

A halmokban álló dolgok nagyon tűzveszélyesek, de ez köztudott. Rendszeresen olvasni olyan híreket az interneten, ahol a tűzoltók külön kitérnek a garázsok tömöttségére. A tűz üt ki egy elektromos zárlat miatt, akkor a bent felgyülemlett dolgok egyből lángra kaphatnak, és a rendezetlenség az oltást is nehezíti.

Tiszta garázs = Biztonságos garázs! Az egyetlen ok, amiért erre is kitérünk a rendszeresen megújuló blogrovatunkban az az, hogy számunkra a biztonság a legfontosabb. Fogadja meg az alábbi pár tippet, és cselekedjen. Ne halogassa, a baj bármikor beüthet!

– Elsőként egy polcrendszerbe fektessen be. Ezek a rendszerek olcsóak, könnyen összeszerelhetőek, könnyű szerkezetűek, és egy dobozos megoldással hihetetlen, hogy mennyi eszközt képesek tárolni. A dobozokat ajánlott felcímkézni, így gyorsan megtaláljuk a keresett dolgainkat.

– Találjunk helyet a legfontosabbaknak. Azaz, ha egy-egy törött műanyag szék, rég használhatatlan eszköz, a tavaly elromlott mosógép is csak a helyet foglalja, akkor vegyünk erőt magunkon, és szállítsuk el ezeket a megfelelő helyre.

– Szereljük fel a garázsunkat egy füstérzékelővel. Olvassa el korábbi cikkünket a témában! Ha hirtelen hőmérsékletemelkedés, vagy füst van a garázsunkban, akkor egyből üzenetet küld az Élő otthon rendszerünk az okostelefonunkra, így azonnal tudunk reagálni, megelőzve a katasztrófákat.

– Használjunk jelenlét érzékelőt, vagy mozgásérzékelőt. Otthonautomatikai rendszerünkhöz kötve ezt, a fényáramot és a fogyasztást is tudjuk befolyásolni.

– Minden tavasszal végezzünk egy nagytakarítást. A téli kosz, ami felgyülemlett, az őszi levéláradat, amiből mindig jut egy-egy darab a legeldugottabb helyre is, csak növeli a tűz kialakulásának esélyét.

Gondolja át, hogy megéri-e mostanában egy órát a rendrakásra, és a biztonság megtartására fordítani, vagy megint eltolja egy későbbi időpontra, ami úgy sem fog soha eljönni. Ha már baj van, késő lesz cselekedni.