iroda

Szcenárió

„A szcenárió környezet jövőbeli alakulásának egy lehetséges irányát írja le.”

Az Élő otthon rendszereknél a szcenárió egy olyan előre meghatározott programfolyamatra utal, amit egy bizonyos impulzus indít el. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, hogy miként teheti egy-egy előre beállított programfolyamat könnyebbé az életünket.

 

Mikor hasznos a szcenárió?

A szcenárió akkor könnyíti meg az ember dolgát, ha szeretné, ha az otthona saját maga végezne el olyan folyamatokat, amik Önnek extra időbe telne. Legyen ez a spórolás érdekében való fűtésszabályozás vagy a villanyok, redőnyök, zsaluziák vezérlése. De az időjáráshoz igazodóan a kerti locsolót is tudja irányítani a rendszer.

 

Mit csinál a szcenárió?

Egy ilyen, előre beállított parancssor el tud végezni helyettünk számtalan feladatot. Olyanokat is akár, amikre mi talán képesek sem lennénk normál esetben.

A fűtésszámla-barát megoldás az, amikor a naplementével egy időben engedi le a rendszer a redőnyöket, így tartva meg a benti kellemes hőmérsékletet. De napközben is döntést tud hozni a rendszer. Ha napos az idő, és megy a fűtés, de a beérkező napfénnyel meg lehet tartani a kívánt hőmérsékletet egy-egy helyiségben, akkor ott leszabályozza a fűtést. Lehet-e így spórolni? Minden bizonnyal!

Egy másik, a számtalan lehetőség közül az, amikor a reggeli ébresztő kommunikál a rendszerrel, és a lámpákat felkapcsolja az általunk bejárt helyeken, vagy akár a kávéfőzőt is be tudja nekünk indítani.

 

Hogyan készülnek a szcenáriók?

Először olyan igényeket kell felmérni, vagy olyan elképzeléseket kell összegyűjteni, amik megkönnyíthetik az Ön mindennapjait, vagy a családja életét. Ha az alap koncepció megvan, és az Élő otthon rendszer felszereltsége megengedi a kivitelezést, akkor egy, különböző eszközöket és modulokat vezérlő parancssort kell írni LUA programnyelven, amit a központi egység le tud követni.

Szerencsére mi ezt megcsináljuk, Önnek csak szabadjára kell engednie a fantáziáját!