világítás

Ön is elfelejti lekapcsolni a világítást otthonában?

 

Folytatjuk a múlt héten már részben bemutatott Lowe’s Smart Home felmérésének elemzését. Nyilván az amerikai felhasználóktól kapott válaszok százalékban eltérnek a magyar okos otthon tulajdonosokétól, de a felmérés során adott feleletek irányt mutatnak nekünk forgalmazóknak is.

Éppen tegnap adtunk ismét egy interjút showroomunkban, ahol a főszerkesztő megkérdezte tőlünk, hogy Magyarországon mennyi okos otthon ügyfél lehet. Sajnos, vagy nem sajnos nem tudtunk pontos, egzakt választ adni, hiszen a magyar okos otthon piac egyelőre abban a fázisban van, ahol egyelőre csak az innovátorok a részvevői a fogyasztói szempontból.

Visszatérve a felméréshez. A válaszadók 70%-a akarja, kényelmesen, ágyból irányítani valamelyik kütyüjét otthonában. Ez, a legtöbb felhasználó szerint a fűtési termosztát, a villanykapcsoló és a kávéfőző masina a sorrendet tekintve.

Logikusan adódik a kérdés a kérdezők részéről, hogy vajon mit szoktak elfelejteni lekapcsolni a tulajdonosok, amikor elhagyják otthonukat. Nem lepődtünk meg a válaszokon: világítás, termosztát, ajtó bezárás a leginkább elmulasztott folyamatok.

A kutatásból az is kiderül, hogy a 18-24 év közötti korosztály majdnem kétszer többször hagyja üzembe, bekapcsolva a világítást, mint a 35 feletti csoport. Számunkra is fontos, érdekes szempont volt az, hogy az okos otthon tulajdonosok melyik eszközt részesítik előnybe, ha irányítani akarják a rendszert. A válaszadók fele azt mondta, hogy a mobil alkalmazáson és az otthoni displayen egyaránt ellenőrizni kívánja okos otthonát. Ez a szám 16%-ra csökkent, ha csak a displayen, illetve 5%-ra, ha csak mobilon kívánja a tulajdonos a kontrollt.

Kíváncsian várjuk, hogy az általunk összeállított kérdőívre vajon milyen válaszok érkeznek majd. Várhatóan május közepén osszuk meg a nyilvánossággal a SMARTme jóvoltából szerkesztett okos otthon témájú felmérést, aminek az eredményéről természetesen ezen hasábokon is beszámolunk.