Multi-room- és komplett házi-mozi rendszer

Az egyik partnercégünk felkérésére vágtunk bele egy olyan projekt tervezésébe, ami erős túlzással sem mondható átlagosnak.

Egy viszonylag nagyméretű, 3 szintes családi ház multi-room rendszerének a kiépítését, valamint a tetőtéri helyiségben egy, a magas ajánlatkérői-igényeket teljesítő házi-mozi rendszer kiépítését kell megoldanunk.

Első ránézésre nem tűnik túl bonyolultnak ez a feladat, hiszen csak hangszórók, kezelők, projektor és hangfalak elhelyezéséről van szó. Azonban az igények fényében a projekt már koránt sem nevezhető egyszerűnek.

Akkor lássuk, mik is voltak azok…

A fő irányt és gyakorlatilag a rendszer típusát már az első kérés meghatározta. A hall-ban kettő darab olyan hangfalat szeretnének, ami a falba építhető és vakolható. Igen, vakolható, vagy akár tapétázható és lefesthető. Jogosan merül fel a kérdés bárkiben, hogy egy befalazott hangszóró miképpen, és hogyan fog megszólalni. Ráadásul itt nem elég „csak megszólalni”, hanem szép hangot is kell adnia a nagyméretű belső térben. Vannak olyan gyártók, akik már kidolgozták erre a technológiát, ami nagyon jól bevált és hihetetlenül jól működik.

Amit erről tudni érdemes, hogy nem alkalmas arra, hogy otthon bulit csináljunk, és ezekről a hangszórókról szóljon a zene. Ezek a típusú hangfalak háttérzene hallgatására lettek kitalálva. Szakmai nyelven „hangulatzene” hallgatására.

A nappaliban az a kérés, hogy legyen kettő darab olyan hangszóró, amit az egyedi gyártású bútorba lehet beépíteni. Erről is szólna a háttérzene, de a TV hangja is kiadható lenne rájuk. Itt is figyelembe kell venni azt a tényt, hogy egy fabútorba épített hangszórónak megvannak a hangerő korlátai. Nagy hangerő esetén a rezgések miatt a bútoron elhelyezett díszek hamar lepotyoghatnak. Amire még figyelni kell olyan esetben, ha a hang nem közvetlenül a TV-ből jön, hogy a hangforrás nagyon közel legyen a TV-hez. Ha ez nem így van és a hang a mennyezetről vagy a hátunk mögül szól, akkor az nemcsak hogy nem élvezhető, hanem akár fejfájást is okozhat.

A ház többi részében álmennyezetbe építhető hangszórókat helyezünk el, amik szintén a hangulatzene hallgatását helyezik előtérbe.

Minden olyan helyiségben ahol hangszóró lesz, elhelyezünk egy érintőkijelzős vezérlőt is, ami a zenecsatornák váltását, valamint a hangerő szabályozását teszi lehetővé.

Természetesen megvan a lehetőség arra is, hogy okostelefonra letöltött program segítségével vezéreljék az egyes helyiségeket.

A lakók – az aktuális igények megvalósulása során – 6 különböző bemenet közül választhatnak. Ezek lehetnek rádiócsatornák, médiaszerveren tárolt zeneszámok, TV, vagy akár közvetlenül a telefonjukról is hallgathatják a kívánt dallamokat.

Ahhoz, hogy a telefonról is lehessen közvetlenül hallgatni, elhelyezünk olyan bluetooth-os eszközöket, amik szintén bemenetként funkcionálnak.

A háznak kiemelt és elkülönített része a szülői hálószoba és fürdő. Ide egy teljesen külön rendszert tervezünk kialakítani, annak érdekében, hogy ne lehessen más helyiségekben azt hallgatni, amit éppen a szülők. Gyakorlatilag itt is minden olyan funkciót elérnek, amit már fentebb említettem.

A házban lesz egy olyan helyiség, amit kizárólag filmnézésre fognak használni. Ide egy komplett házi-mozi rendszert tervezünk beépíteni. Ehhez egy speciális projektort, hozzá motoros vásznat és egy igazán magas minőségű 5.2-es hangrendszert választottunk. Úgy gondoljuk, hogy ez minden igényt ki fog elégíteni. Még azt is, amiről eddig nem is tudták, hogy van. 🙂