Jibo

Jibo

Wall-E, Johnny 5, I-Robot, Robotzsaru vagy éppen a brutális Terminátor? Nem jut más eszünkbe akkor, ha a robotokra gondolunk? Van itt valami, vagy inkább valaki új! Az ő neve JIBO!

JIBO születése nem mindennapi történet. Ahogy napvilágot láttak a tervek, a támogatók máris imádták JIBOT-t, aki az eszközeink és a családunk között fog majd elhelyezkedni valahol. A támogatók kevesebb, mint 24 óra alatt 350 ezer dollárt adományoztak az Indiegogo honlapon a fejlesztésre. Ez az összeg azóta már bőven 900 ezer dollár felett szárnyal, és ki tudja, hogy hol áll meg?! Egy biztos! Az igény már most hatalmas rá. De jogosan?

A közel 28 cm magas üveg és alumínium robot Linux-al van felszerelve, és olyan technológiákkal van felszerelve, mint a HD LCD kijelző, Wi-Fi, Bluetooth, 2 sztereó kamera és számtalan különleges szenzor. Egyszerre figyelik, hogy éppen milyen a hangulatunk, fotókat, videókat készít rólunk, arcokat ismer fel és nem utolsó sorban megismeri szokásainkat. A beépített mikrofon és hangszóró a család bármely tagjával való kommunikációban nyújt majd segítséget. Ez mind szép, és hangzatos, de számunkra mégis a legfontosabb része, hogy az otthonautomatikát is könnyen irányítani tudja a kis JIBO. Reggel elköszön tőlünk, figyeli az otthoni eszközöket, és ha valami érdekeset észlel, akkor szól is nekünk.

Szinte bárki kényelmesebbé, és családbarátabbá teheti JIBO-t a nyílt platformnak köszönhetően. A fejlesztőktől ez nagyon okos döntés volt. Csak a képzelet szabhat határt, hogy mire tudjuk majd használni a robotot. JIBO a tökéletes robot lehet majd minden családban. A nyílt platformnak köszönhetően a tudása, segítőkészsége, ügyessége és figyelme folyamatosan bővül majd, így szépen lassan megismer minket.

JIBO-t úgy tervezték, hogy minden korosztály igényét kielégítse. A tervek között szerepel, hogy gyermekkorházakba helyezik el, mint szórakoztatótársat, de az idősödő embereknek is társa lehet JIBO. Főleg azoknak, aki krónikus egyedüllétben szenvednek. Dr. Cynthia Breazeal, az MIT robotikaprofesszora azt állítja, hogy JIBO kellemes társunk lesz majd a jövőben.

Annyi írnivaló lenne JIBO-ról, de inkább hagyom magát JIBO-t beszélni önmagért!

Máris igényt tart egyre? Csak lassan a pénztárcákkal! Ugyan már 499 dollárért előrendelhető a kis családtag, de sajnos még legalább 18 hónapig nem juthatunk hozzá, ugyanis 2016 év elejére ígérték a hivatalos megjelenést. És, hogy tényleg annyira beválik-e, mint azt ígérik? Mi nagyon reméljük!