Okosotthon

Intelligens otthon, intelligens zene

 

Eddig írásaink már némileg jelzik az olvasó tábor felé, hogy a FIBARO okos otthon rendszer különlegessége leginkább abban rejlik piaci társaihoz képest, hogy olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek a felhasználó élményt és az igényekhez való alkalmazkodást egy teljesen új szintre emeli.

Ebbe a sorban tartozik az ’éjszakai fény’ funkció, amely a rendszerben már előre beállított parancsok szerint az éjszaka alatt segíti a felhasználót, illetve a ’jelenlét szimuláció’ pedig a családtagok távollétében szimulálja azokat a jeleneteket, amelyek a redőnyöket és világítási köröket kapcsolgatja az előre meghatározott beállítás szerint.

Mai funkciónk inkább kényelmi szempont, melynek középpontjában a zene áll. Sokunk napját megédesíti a zene, hangulatunk felelőse, így nem véletlen, hogy a FIBARO-központban is jelentős figyelmet és tervezést fordítottak ennek a sajátságos rendszer jellemzőnek.

A FIBARO okos otthon rendszer mozgásérzékelője követi a felhasználó mozgást, így a zene is ezzel párhuzamosan vándorol az egyik helyiségből a másikba. Tehát, ha a nappaliban szól a zene és a user kimegy a teraszra, ott is szólni fog a muzsika. Két opcióval számolhat a használó: vagy minden helyiségben szól a zene, vagy a követő funkciónak köszönhetően abban a szobában fog szólni a hangrendszer, ahol éppen tartózkodik.

A FIBARIO okos otthon rendszerhez használható mobil alkalmazáson keresztül, akár egy gombnyomással elindítható a családi mozizás élménye. Csökkeni fog a fényerő, és bekapcsol az összes eszköz, ami szükséges a mozizáshoz: projektor, médialejátszó, hangrendszer majd leereszkedik a vetítővászon és redőny.

A kényelmi funkciót tovább emeli, ha a közös családi filmnézés közben érkezett vendéghez nem kell felállni a fotelból, hiszen az érkezett személy képe megjelenik a TV képernyőjén – kaputelefon kamera képé továbbítódik -, miközben a film megáll. Telefonjával megbeszéli a szükséges közölni valót, majd a vendég távozása után, minden folytatódik tovább, jöhetnek az újabb nevetések.

Az okos vagy intelligens otthon egyik sajátossága, hogy olyan funkciókkal lehet bővíteni a rendszert, amelyek tökéletesen alkalmazkodnak a felhasználói igényekhez. A FIBARO okos otthon rendszer azért is emelkedik ki az intelligens eszközök közül, mert széles funkcióinak köszönhetően valódi élményt és felhasználóbarát kezelőfelületet biztosít a tulajdonosok felé.