Okosotthon

Hogyan óvja otthonát? Keltse életre!

2013-ig csökkenő tendenciát mutatott a betörések száma Magyarországon, de sajnos ez 2013-ban megváltozott. 394 ezerről 447 ezerre növekedett a hatóságok tudomására jutott bűncselekmények száma, ami ijesztően nagy növekedés.

Igaz, nem minden betörést lehet megelőzni, de tehetünk pár apróságot annak érdekében, hogy csökkentsük a betörők esélyeit.

Gondolta volna, hogy egy életre keltett otthon mennyivel több biztonsági funkcióval van felvértezve, mint ha csak egy riasztót használna? A riasztók mára már alapfelszereltségnek számítanak minden otthonban. 24 órás felügyelettel rendelkeznek, sms-t is küldenek, ha riasztás van. Ezek mind nagyon ajánljuk, de mi ennél tovább is tudunk menni!

Az alábbi lista csak egy pár ötlet tőlünk. Előzze meg a bajt, fogadja meg az alábbi tanácsainkat!

– Az időzített, vagy akár a távolról is kapcsolható világítás, nyitható/zárható zsalúzia azt a képzetet kelti, hogy otthon vagyunk. (A legtöbb betörő az elhagyottnak tűnő, élettelen lakásokat szemelik ki először.)

– A nyitásérzékelővel felszerelt ablakok és ajtók azonnal értesítenek minket, vagy a regisztrált felhasználók bármelyikét, hogy behatolás történt. A riasztó a rendőrségek értesíti, de egy megbízható szomszéd hamarabb a helyszínre ér!

– Csak mozgásérzékelő? A hirtelen hőmérséklet-, hirtelen fényváltozást is jelentő mozgásérzékelők egy otthonautomatika elengedhetetlen része már. Egy ilyen érzékelővel minden fontos változásról értesítést kaphat. Arról is akár, hogy valaki zseblámpával világít a lakásba.

– Az akár a felhőbe rögzítő kamerák képe bárhonnan elérhető, így ha valaki már a lakásban jár, akár azonnal, vagy később is megnézhetjük, hogy ki volt az. Segítve ezzel a rendőrség dolgát!

– És nem utolsó sorban arról is gondoskodjunk, hogy ha elutaztunk, akkor a közösségi oldalakon ne osszunk meg képeket, amíg haza nem értünk. Tudjuk, hogy akkor a legédesebb tengerparti képeket feltölteni az épp aktuális napjáról, amikor itthon esik, és hideg van. Tegye ismerősit féltékennyé, ha már hazaért, és talán azzal is eldicsekedhet, hogy Önnek már élő az otthona.