okosotthon

Geráék és az okosotthon

 

Király, Fiola, Guzmics, Lang, Kádár, Gera, Nagy, Dzsudzsák, Kleinheisler, Németh, Szalai. Ezzel a kezdő tizeneggyel futott ki a magyar labdarúgó-válogatott a Franciaországban zajló EB első mérkőzésén, ahol legyőzte a sógorok csapatát.

Csapatunk 44 év után újra felhelyezte magát a foci európai térképére. Ismét magyar focisták nevétől hangosak a játszóterek, ahol a legkisebbek Királyok, Gerák vagy Dzsudzsákok akarnak lenni, rájuk akarnak hasonlítani átélve sikert és győzelmet.

Ahogy gombamódra nőnek ki a tereken nemzetünk új, jövőbeli tehetségei, úgy jelenik meg minden nap egy-egy technológiai újdonság, eszköz is. Ezek közül pár okosabb mint elődei, néhány nagyon okos, és csak a kivételes eszközöknek adatik meg, hogy a legjobbak legyenek.

Egy okosotthon rendszer egy kicsit olyan, mint egy futballcsapat. Ebben a csapatban minden játékosnak, eszköznek különleges, speciális képessége, szerepe van, és ők, így közösen, csak is együtt nyerhetnek. Nincs önzőzés, nincs szólózás, csapatjáték van. Mindehhez szükség van egy jó és tapasztalt edzőre, egy felhasználóra.

Egy igazi intelligens otthon olyan, mint egy nagy játéktér, mint egy focipálya. Kiindulási pont: a vezeték nélküli rendszer specifikus kapcsolatot és kontrollt épít minden eszközzel az otthonban. A központi egység – legyen ő is a pálya tartozéka, mint bíró – gyűjti az információkat, adatokat a házról és koordinálja az intézkedéseket, hogy a lakás biztonságosabb, okosabb és hatékonyabb legyen.

Ön mindebből nem lát semmit, nem látja, hogy mi történik a színfalak mögött, de biztosan megjegyzi magának ezt a különlegességet, ezt az értéket, amit csak egy vezérelt okosotthon valósíthat meg.

 

Nézzünk erre három példát:

1. Okosotthon jelenlét szimulációval

Az év közbeni üzleti utak és a nyári szabadságolások alatt bizonyára Önt is elfogja a rossz érzés, hogy vajon mi történik otthonával, amíg Ön távol van. Vége az idegőrlő nyugtalanságnak, dőljön hátra, helyezze magát kényelembe és élvezze az utazással járó kikapcsolódást. Okosotthon rendszerével nyugodtabban nyaralhat, mert otthona biztonságban van.

A központi egység sötétedés után kapcsolgatja a kültéri- és beltéri lámpákat az egyes helyiségekben, és a redőnyöket is automatikusan működteti az előre meghatározott beállítás szerint.

2.Több, mint redőnyvezérlés

A redőnyök az árnyékolás mellett fontos szerepet játszanak a hőszigetelésben és a mechanikus védelemben is, így azok megfelelő szabályozása révén egyszerre kapunk kényelmi, biztonsági és megtakarítási funkciókat egy okosotthonban. Tovább fokozható ennek hatékonysága az aktuális hőmérsékleti- és fényviszonyok változásainak figyelembe vételével.

Például, ha növényei miatt nyáron nem tarthatja lent a redőnyöket a megfelelő árnyékolás érdekében, mégis megakadályozhatja a lakás extrém felmelegedését, ha a nap járásához igazodva, azok a redőnyök melyeket adott időszakban direkt napsütés ér, részlegesen (vagy teljesen) lezáródnak.

Ha télen a hőszigetelés érdekében lehúzva tartja redőnyeit, erősebb napsütést érzékelve a rendszer felhúzza őket, hogy felmelegítse (melegen tartsa) a lakást, majd a napsütés elmúltával a redőnyök újra leereszkednek.

3. Az otthon, amely megvédi magát a vízkártól

Az intelligens eszközök megvédik az Ön otthonát. Például a vízérzékelő értesíti a tulajdonost, ha távollétében a szenzor szivárgást észlel. Az okosotthonba illesztett vízérzékelő proaktívabb megoldást nyújt tulajdonosának. Amikor az érzékelő vizet érzékel, értesíti a központi egységet, mely így azonnal képes reagálni. Ha egy motoros szelepet szerel a lakásba bejövő vízcsőre, akkor vízfolyás esetén az okosotthon rendszer automatikusan elzárja a szerepet, megakadályozva ezzel a beázást.

Az okosotthoban játszó eszközök igazi csapatot alkotnak. A felhasználó igényeihez, szokásihoz igazodva, az okosotthon egy virtuális lakáj módjára teszi a dolgát a háttérben, extra biztonságot és kényelmet nyújtva. A technológia fejlődésnek köszönhetően folyamatosan nő az otthonunkban lévő vezérelhető eszközök száma, ami azt is jelenti, hogy az okosotthon rendszerek még több interaktív megoldást tesznek lehetővé úgy, ahogy azt Geráék is teszik a pályán.