Fényerőszabályzás újragondolva

Annak ellenére, hogy a Föld Napja már rég elmúlt, és a következő csak jövőre lesz, úgy gondom, hogy a föld megóvása nem csak egy „egynapi” feladatunk, hanem állandó odafigyelést igényel.

Számtalan módját ismerem az energiatakarékosságnak, de soha nem gondoltam volna, hogy a fényerőszabályzós kapcsolók még ezt az igényt is kielégítik. Ha valaki hasonlóan gondolkozik, mint én, akkor a fényerőszabályzást csak a hangulatvilágítással említette egy napon. De ki gondolta volna, hogy átlagosan 20%-al tudjuk csökkenteni a villanyszámlát, ha már csak 25%-al lentebb vesszük a fényerőt a normál, takarékos (CFL) vagy a LED izzókon?!

A következő táblázat összegzi a megtakarítás* mértékét a különböző körték szabályozásánál:

Relatív fényerő

(%-ban szabályozva)

75W-os normál izzó

26W takarékos izzó (CFL)

17W LED izzó

100 %

75 W

26 W

17 W

75 %

63 W

18 W

12 W

50 %

51 W

13 W

7 W

20 %

34 W

7 W

3 W

*a megtakarítás mértéke változhat

A megtakarítás mellett még a következő előnyöket is élvezhetjük:

Csökkenő kiadások – Az izzó élettartama jelentősen megnövelhető a fényerőszabályzással.

Stresszoldó hatás – Tanulmányok bizonyítják, hogy elalvás előtt, a csökkentett fényerejű izzók segítik az elalvást, és csökkentik a stresszt.

Biztonság – Éjszaka, csökkentett fényerővel világító lámpák növelik a gyerekekben a biztonságérzetet és akár éjszakai irányfényként is használhatóak.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden izzó szabályozható! Az erre alkalmatlan izzók – fényerőszabályzóra rákötve – vibrálhatnak, pisloghatnak, limitált fényerővel éghetnek, lassan kapcsolódhatnak fel, nem egyenletes fényerővel világíthatnak, vagy akár felkapcsolásnál egyből ki is éghetnek.

Soraimat Neil Armstrong híres mondásával zárom. „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.”, azaz apró dolgokkal tudjuk csak ezt a világot igazán szebbé, és energiatakarékosabbá tenni!

Kis befektetéssel, akár egy régi otthont is tudunk korszerűsíteni, ami gyorsan megtérül, és minden este nyugodt lelkiismerettel hajthatjuk álomra a fejünket, mivel tudjuk, hogy tettünk valami maradandót az energia megtakarítás érdekében.