élő otthon 5

Élő otthon – Micsoda? – Ötödik rész

Korábban már szó esett arról, hogy milyen extrémnek tűnő ötleteket mutatott be a Jetsons család, hogy miért megbízhatóbb egy Z-Wave hálózat az Élő otthonok számára, hogy melyik cég fektette le az otthonautomatika alapjait, és kitértünk arra is, hogy mik a fő különbségek az otthonautomatikai és az Élő otthon rendszerek között.

Egy Élő otthont olyan funkciókkal lehet ellátni, ami jóval túlmutat azon, hogy csak „fel-le kapcsolgassuk a lámpát az okoseszközünkkel”. Erre már mobillal kapcsolható LED körtéket rég kifejlesztettek.

Ha viszont azt szeretnénk, hogy az otthonunk figyeljen ránk, kommunikáljon velünk, és olyan döntéseket is hozzon, ami a mi kényelmünket, biztonságunkat és egyéni igényeinket szolgálja ki, akkor bizony ide nem lesz elég egy „okos” körte.

Több olyan személyre szabott kérésre találtuk meg a megoldást, amikre mi első körben nem is gondoltuk volna, hogy fontos lehet valakinek. Ezek közül pár:

– Üdvözöljön a lakás, amikor hazaértem! – Meglepően kellemes az, ha az ember nem egy sötét lakásba tér haza, hanem a riasztó kikapcsolása után a redőnyök felmennek, az általunk kiválasztott villanyok felkapcsolnak és esetleg a kedvenc zenénk is megszólal. Hasonló ez az érzés, amikor egy lakáj várna minket.

– Ha kocsival hazaértek, akkor ne kelljen kapcsolgatni, gombokat nyomogatni! – A kertkapu nyitásával egy időben a kerti fények felkapcsolódnak, a garázskapu kinyílik, és az előbb említett funkciók is könnyen hozzákapcsolhatóak ehhez a feladatsorhoz.

– A kertemmel is kezdjünk valamit! – A kerti locsolás, még ha az időzítővel is van ellátva, nem tud különbséget tenni azok között a részek között, amik fényben bővelkednek, vagy épp árnyékosak. A napos, virágos részek sokkal több vizet, míg az árnyékos, bokros részek kevesebb vizet igényelnek. Ezen felül az Élő otthona még azt is figyeli, hogy milyen az időjárás.  Ha esik, akkor nem locsol, hiszen fölöslegesen senki sem szeret vizet használni, és így a kertünk sem ázik el.