Mipow Playbulb

Edyn – kerti szenzor

A tavasz közeledtével nézzünk körbe, milyen okos eszközt is használhatnánk a kertünkben. Már írtunk a robot fűnyíróról, most egy univerzális kerti érzékelő kerül terítékre.

Az Edyn egy közösségileg finanszírozott projekt keretében készült el. A szenzor egy napenergiával működő eszköz, amely méri a talaj nedvességét, pH értékét, a hőmérsékletet, a páratartalmat, a fény mennyiségét és a talaj tápanyag-szintjét. Ezeket az adatokat mind valós időben küldi át nekünk, így pontosan fel tudjuk mérni, mire van szüksége talajnak ahhoz, hogy erős és egészséges növényeink fejlődjenek. Ahelyett hogy az öntözést egy időzítő, vagy internetes öntözésvezérlő végezné, a szenzor a saját adatai alapján határozza meg az öntözés szükségességét az adott helyen. Így lehetőségünk van arra, hogy ezt a folyamatot akár célzottan, adott területen végezzük el, nem kevés vizet spórolva. Hamarosan elérhetővé teszik egy újabb eszközüket az Edyn víz szelepet, ami a szenzor mérései alapján automatikusan kapcsolja be vagy ki az öntözést, de képes rá, hogy automatikusan átálljon csepegtetéses üzemmódra is.

Az Edyn saját növény adatbázissal rendelkezik (jelenleg mintegy 5000 fajta), a mérései alapján kiválaszthatjuk, hogy az adott éghajlaton, és talajunk minőségének megfelelően milyen növényeket telepítsünk kertünkbe. Ez a szolgáltatás hatalmas segítséget jelenthet kezdő kertészkedőknek, így elkerülhetjük a kezdeti kudarcokat.

A gyártó szerint egy szenzor 250nm –es területet képes lefedni, bár ha több öntözési zónát szeretnénk kialakítani, akkor további érzékelőkre van szükség. Az adatkapcsolat az otthoni hálózatunkkal Wi-Fi-n keresztül történik. A beérkező adatok felhő rendszerben tárolódnak, így bármikor, bárhol lekérdezhetjük telefonunkkal.

Az elérhető információk nagyon ígéretesek, de kipróbálni sajnos még nem volt lehetőségünk. Az eszközt 100$ alatti áron rendelhetjük meg.