Analóg vagy IP kamera – 12 pontnyi különbség

Ha analógról IP-re váltanál vagy csak nem tudod melyik rendszert válaszd, itt van 12 pontnyi segítség hozzá.

Az analóg kamera a CCTV rendszerekben használt hagyományos kamera. Kábelen keresztül küld képet a rendszerbe kötött videó rögzítőhöz (DVR). Az IP kamerák mind olyan digitális kamerák, amelyek jobb minőségű képeket akár kábelek nélkül is jeleket tudnak küldeni, hogy azt a hálózaton keresztül küldjék el a hálózati rögzítőhöz (NVR). Létezik úgynevezett hibrid biztonsági kamerarendszer rendszer is, amely analóg és digitális alkatrészeket egyaránt tartalmaz. Megkönnyítve egy meglévő rendszer bővítését.

Nézzük az első 6 összehasonlító pontunkat:

Következő blogbejegyzésünkben folytatjuk! Addig is kamera megoldásokért keresd szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írj nekünk e-mailt!

  1. Videó minőség

Az IP kamerák összességében jobb videóminőséget nyújtanak, mint az analóg kamerák. Több videós megoldási lehetőséget kínálnak, például többféle kimeneti formátumban képesek a képeiket küldeni, és jobb zoomolási lehetőségeket nyújtanak, pl. széles vagy keskeny látómező. Mivel valóban digitális jeleket küldenek, sokkal több vizuális részletet képesek továbbítani, ami könnyebbé teszi az arcfelismerést vagy a rendszámok felismerését is.

Az analóg kamerák általában gyengébb minőségű képeket készítenek, mint az IP kamerák. Kevesebb fény mellett kevésbé teljesítenek jól. Az analóg kameráknak korlátozottabb a látómezejük, és nem érhető el az a nagyítási lehetőség, mint IP kameráknál. Ha nagyítani próbáljuk az analóg képeket, szemcsésebb, romlott minőségű képet eredményez. Ez nem olyan, mint amit a tévés zsaru sorozatokban látunk, az analóg kamera képének nagyításakor a valóságban nem lehet felismerni az elkövetők arcát.

  1. Felbontás

Általában a digitális kamerák 6–20-szor nagyobb felbontást nyújtanak, mint az analóg kamerák.

Az analóg kamerák az NTSC / PAL szabvány felbontására korlátozódnak: 720 x 480 pixel (NTSC) / 575 (PAL) vagy 0,4 megapixel (4CIF). Az analóg kamera felbontása 420 és 700 között mozog; amely a legfelső értéken képes éles képeket előállítani.

Az IP kamerák felbontása 1,3 megapixeltől indul, és jelenleg 12 megapixelig terjed, de a gyártók folyamatosan fejlesztenek. Ebben az esetben már tömörített, kódolt jelekről beszélünk. Mivel jóval nagyobb képméret továbbítható jóval kisebb méretben, ez lehetővé teszi, hogy sokkal szélesebb látóteret fedjen le, vagy sokkal részletesebb képeket adjon egy nagyított képkockánál is.

  1. Átviteli közeg

A hagyományos analóg kamerák koax kábelen keresztül küldik a képet. Ugyan csavart érpárú kábelen is képesek működni, de az ehhez szükséges átalakítók alkalmazásával hibaforrásokat vihetünk be a rendszerünkbe.

Az IP kamerák csavart érpáron, koax kábelen és vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is működnek, megfelelő felbontású képeket produkálva.

  1. PoE lehetőség

Az IP kamerák egyik előnye, hogy a csavart érpárú Ethernet kábelen keresztül is kaphat áramot, kiküszöbölve ezzel az elektromos vezetékezéssel kapcsolatos aggályokat.

Az analóg kameráknak szükséges volt a koax kábelen kívül külön tápvezetéket is kiépíteni.

  1. Vezeték nélküliség

A vezeték nélküli IP kamera hálózat nagyon praktikus megoldást jelenthet olyan területeken, ahol a kábelt futtatni, esetleg újra vezetékezni túl nehéz vagy drága lenne. A vezeték nélküli eszköz használható olyan épületekben is, ahol a kábel vezetése nem praktikus vagy lehetetlen, például a történelmi épületekben, műemlék kategóriába sorolt épületek.

A régebbi analóg rendszereknél nem érhető el a vezeték nélküliség.

  1. Távolság

Az analóg kamerák csavart érpárú kábelen keresztül 1,5 km-re, míg 300 m-re koaxiális kábelen keresztül küldhetnek videót. De az analóg videók veszítenek minőségükből, ha nagyobb a távolság, és amikor a jelet egyik formátumról a másikra konvertálják.

Az IP-kamerák 100 méteres távolságra képesek továbbítani digitális videofelvételeket csavart érpárú Ethernet-kábelen és korlátlan távolságra az IP-hálózatokon keresztül. Mivel a képek digitálisak, tisztaságukat 100%-osan megtartják nagy távolságokon és amikor a jelet különböző formátumok között alakítják át, akkor is. A távolság növelésére is folyamatosak a fejlesztések. Egyes gyártók termékei képesek akár 350m kapcsolati távolság elérésére.

Következő blogbejegyzésünkben folytatjuk! Addig is kamera megoldásokért keresd szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írj nekünk e-mailt!