Analóg vagy IP kamera – 12 pontnyi különbség (2. rész)

Az analóg kamera a CCTV rendszerekben használt hagyományos kamera. Kábelen keresztül küld képet a rendszerbe kötött videó lejátszóhoz vagy DVR-hez. Az IP kamerák mind olyan digitális kamerák, amelyek kábelek nélkül is jeleket tudnak küldeni, hogy azt a hálózatban tárolják. Számos biztonsági kamerarendszer manapság hibrid rendszer, amely analóg és digitális alkatrészeket egyaránt tartalmaz.

Első 6 összehasonlító érvünket itt találod. 

Nézzük a további jellemzőket!

Kamera megoldásokért keresd szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írj nekünk e-mailt!

7. Intelligencia és kezelhetőség

Az IP kamerák hálózati intelligenciát és távoli kezelhetőséget kínálnak. Képeket és a képek különböző részeit egyszerre streamelhetik különböző címzetteknek. További feladatokat is hajthatnak végre, például üzenetet küldhetnek, amikor mozgást észlelnek az adott területen.

Analóg rendszernél ez nem áll rendelkezésre.

  1. Telepítés egyszerűsége

Az analóg kamerák több kábelezést igényelnek, mint az IP kamerák. Például külön kábelre van szükségük az elforgatáshoz, a billentéshez és a zoom funkcióinak vezérléséhez. Ha van hang, akkor az még egy másik kábel. Egy analóg kamerához három külön kábelre lehet szükség: áramellátás, audio, videó.

Az IP kamerák egyetlen kábelen keresztül képesek fogadni az áramellátást, a videót, a hangot, a PTZ vezérlést és a vezérlőjeleket. 

Kamera megoldásokért keresd szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írj nekünk e-mailt!

  1. Biztonság

Az analóg kamerák sokkal jobban ki vannak téve a biztonsági rizikóknak, hiszen az adattovábbítások fizikailag történik, amire rácsatlakozva lehallgathatják, vagy a kazettákat és a felvevő eszközöket pedig ellophatják. Az analóg videó csatornák nincsenek titkosítva. 

Az IP kamerák rendszerében nehezebb az adatokhoz illetéktelenül hozzáférni. Titkosítják és tömörítik az adatokat, mielőtt az interneten továbbítják a szerverre, és VPN-támogatással is rendelkeznek.

  1. Megbízhatóság

Az analóg biztonsági kamerák több mint fél évszázada léteznek, és jó hosszú ideje megbízhatóaknak bizonyulnak. 

Az IP rendszerek beépített megbízhatósággal rendelkeznek az adatok titkosításának és tömörítésének köszönhetően. 

  1. Bővíthetőség

Az IP kamerák nagyobb bővíthetőséget és méretezhetőséget kínálnak, mint az analóg kamerák, mert kábelezési követelményeik kevésbé bonyolultak. De még mindig van lehetőség arra, hogy a meglévő kábelezési infrastruktúrát használva, átalakítók és bővítők segítségével IP kamerákra költöztetjük az analóg rendszert.

  1. Költségek

Az IP-kamerarendszereket drágábbnak gondolják, mert a kamerák ára magasabb, mint az analóg kameráké, még akkor is, ha az az IP-kamerák ára folyamatosan csökken. De a teljes telepítési költség mégis alacsonyabb lehet, mint azt gondolnánk, ugyanis kevesebbe kerül majd kábelezés, a rögzítéshez szükséges eszközök és a munkaerő. A költségeket csökkenteni lehet azáltal is, hogy az IP kamerákat a meglévő kábelezési infrastruktúrára telepítjük bővítők és média átalakítók használatával.

Kamera megoldásokért keresd szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írj nekünk e-mailt!