A FIBARO otthonautomatika rendszer

A FIBARO otthonautomatika rendszer – I

 

Már korábban olvashattak egy bejegyzést a FIBARO Starter Kit csomagról. Most újra elővesszük a témát, mivel örömmel jelentjük be, hogy megkaptuk a gyártótól a magyarországi disztribúció jogát.
Új mini sorozatunkban bemutatjuk az egyes komponenseket, valamint megnézzük mire is tudjuk őket használni. Higgye el meg fog lepődni. Olyan lehetőségeket is mutatunk majd, amire nem is gondolna.

A FIBARO rendszer olyan megoldást kínál, amely nem teszi szükségessé falak bontását – vésését, valamint a hagyományos, vezetékes rendszereknél megszokott kábelezést. Az eszközök telepítése könnyen és gyorsan elvégezhető. A miniatürizált vezérlő modulok beépíthetők a mindennapokban használt fali aljzatokba, villanykapcsolók mögé, vagy esetleg a motoros redőny vezérlőkapcsolója mellé. Az eszközök bármilyen elektromos rendszerrel kompatibilisek. A FIBARO  rádiós eszközei a telepítés után is nagyfokú szabadságot biztosítanak. Az egyes eszközök Z-wave vezeték nélküli protokollt használva kommunikálnak egymással. A rendszer konfigurációját grafikus felületen végezhetjük el.

A FIBARO rendszer teljes szabadságot kínál a vezérlés és a kommunikáció terén. Kompatibilis az IOS és Android operációs rendszert futtató mobiltelefonokat és egyéb mobileszközöket gyártók jelenleg kapható termékeivel. A különböző gyártók termékei közül közel 300 vezeték nélküli, Z-Wave technológiát használó eszközzel kompatibilis. Együtt működik a jelenleg kapható IP kamerákkal is – ha eseményt érzékel a rendszer, képet vagy videót küld mobiltelefonunkra.

A központi egység folyamatosan ellenőrzi és felügyeli a rendszer elemeinek állapotát, és ha szükséges, tájékoztatást küld a bekövetkezett változásokról, eseményről.
A rendszer másolatot készít az aktuális beállításokról, és felhőszolgáltatásban is tárolja azokat. Az elemmel működő eszközök előre jelzést küldenek, hogy időben cserélhessük a lemerülőben lévő energiaforrásokat.

Ha felkeltettük érdeklődését, olvassa majd el a következő részt is, amiben a központi egységről lesz szó.