FIBARO

A FIBARO egyéni okosotthon megoldásai

Khell Bogdán a mobilarena.hu főszerkesztője járt nálunk, akinek eltökélt szándéka volt, hogy alámerül a FIBARO okosotthon bugyraiba. Előzőleg, kapott tőlünk egy FIBARO Swipe sajtóközleményt, ami annyira felcsigázta érdeklődést, hogy célkeresztbe került az okosotthon is. Mai bejegyzésünkben szemelvényeket villantunk fel a szakmailag alapos és kellő mélységű írásból. Külön köszönjük, hogy az ország egyik legnagyobb teches online oldala ennyire körüljárta a témát.

„Fel tudom kapcsolni magam is a lámpát, nehogy már az okostelefonomat használjam erre is. Le tudom húzni én is a redőnyt, be tudom állítani a termosztátot és ha felrakok egy kutyaközönséges IP-kamerát bárhová, akkor a legtöbb esetben már alapértelmezett, hogy annak a képét a weben látom, akárhol is vagyok éppen. Úgyhogy mi ez a nagy hajcihő (ez a hype legjobb magyar neve) az okosotthonok körül, hogy még a Google is beszállt a Home-mal a mostani IO-n?

Hát, az a helyzet, hogy az okosotthon azért alapvetően nagyon nem az, hogy én a távolból kapcsolgatom a villanyt. Ha markánsan meg szeretnénk különböztetni két irányzatot, akkor vannak a boltokban egységcsomagok, megveszem, hazaviszem, összerakom a mellékelt útmutató alapján és legtöbbször odáig terjed a rendszer “okossága”, hogy a mozgásérzékelő notfikál a telefonomra, ha észlel valamit, a vízkifolyás-jelző szintén megcsinálja ugyanezt. Ami elég vérszegény megoldás akkor, ha a horvát tengerparton épp homokvárat építek a gyerekkel és iszapos kézzel nyomkodom a telefonom, hogy lássam az otthoni kamera képén, ahogyan a víz elönti a fürdőszobát, miközben egy tolvaj épp a hátán viszi ki a plazmát.

Amikor a Fibaro magyar forgalmazójától, SMARTme -től jött egy meghívás, hogy más sajtómunkásokkal egyetemben tekintsük meg azt az okosotthon vezérlőt, ami előtt integetni kell, hogy bizonyos dolgok történjenek, akkor simán azt gondoltam, hogy megint itt van valami masszívan értelmetlen, maximum a vendégek előtti menőzésre alkalmas hülyeség, mert már nem tudnak mit kitalálni. De mivel meglepően közel volt a helyszín, ezért felvettük a kapcsolatot egymással és ellátogattam hozzájuk, ahol egész kis csapat verődött össze, hogy beavassanak abba, amit a Fibaro és a Smartme másképp csinál, és ennek pont teljesen elhanyagolható részét képezi az integető-figyelő szenzor…

…Az eredmény elsősorban abban különbözik a DIY dobozos termékek által nyújtott szinttől, hogy ez az okosotthon nem attól okos, hogy telefonon értesíti a tulajt, ha baj van. Hanem attól okos, hogy ha baj van, akkor reagál. Automatizmusok épülnek bele, amelyeket az átlagosnál jobban felkészült, techie-júzer adott esetben maga is leprogramozhat, de elég egyszer végiggondolni, hogy ha folyik a víz, akkor abban a helyiségben kapcsolj le a rendszer az áramot, zárja el a pincében a vízcsapot és mellesleg értesítse a felhasználót. És ez nyilván csak egy példa, a hangsúly azon van, hogy egy jól megtervezett okosotthon notifikál és cselekszik…”

A teljes cikk ITT OLVASHATÓ el.